петък, 21 юни 2024 г.

Христо Стоянов: Политиците ни имат предимно лични каузи, обществените липсват



Управлява ни партокрация, а интелектуалният елит се е отдръпнал от политиката, коментира в интервю за Дарик радио писателят Христо Стоянов. Според него в партиите трябва да влязат личности, които са утвърдени в своите области.

„Нищо ново не ни предложиха партиите - само стари физиономии и никакви нови личности. Решихме да обновяваме партиите с млади лица, които обаче не са подготвени. Не случайно в Египет има закон, че не можеш да влезеш в парламент, ако не си навършил 40 години. Нас са ни учили още по време на социализма – „влез в партията, за да се уредиш”. Това е от времето на БКП, която имаше 1 млн. членове. Това мислене го имат политиците и днес – те са в политиката, за да се „уредят“. „В някои партии има хора с по 8-9 депутатски мандата, които нищо друго не са работили. Освен лични каузи, аз не виждам други.“

Христо Стоянов е решил да се занимава с политика едва преди четири години, въпреки че е бил сред основателите на СДС. Сега той е член на ГЕРБ, но не крие, че е получавал предложения и от други партии.

„Реших го, след като през лятото на 2020 г. взеха да замерват с яйца националните символи. В ГЕРБ има много свестни хора. Обичам Митко Главчев, който ми е приятел, а Томислав Дончев е един от най-честните хора. Миналата година от две партии ми предложиха да изменя. Едното предложение беше на бившия главен прокурор. На Гешев му казах, че не му трябва още един предател, защото при него ще влязат всички, които не са получили обществени поръчки и са изхвърлени от други места. ПП също ми предложиха“, разказа Христо Стоянов.

„Всяко предателство е мръсно. Понякога обаче и гражданската позиция се приема като политическо предателство. Предателство е да измениш на собствените си принципи”.

Христо Стоянов не е оптимист за съставяне на редовно правителство. Той очаква нови избори наесен. Писателят разкритикува депутатите, които в първия ден на Народното събрание по време на речта на председателя са си правили селфита и са разглеждали телефоните си.

Христо Стоянов е родом от Габрово, където е почетен гражданин. В момента живее във Варна. Казва, че „лебедовата му песен“ като поет е изпята, но има енергия да се занимава с обществено полезна дейност, както и да продължава да пише. Автор е на 19 книги.

1 коментар:

isabel kedem каза...

Съжалявам, че пуснах това онлайн, но нямам друг избор, освен да изпълня обещанието си към д-р APATA, мощният заклинател, който ми помогна да върна бившия си съпруг, който вече го нямаше две седмици, без да се сбогува с мен. толкова болезнено преживяване за мен, защото той е първата ми любов и животът ми се върти около него, но когато той ме напусна заради друга жена, пролях сълзи и опитах всичко, за да го забравя, но дълбоко в сърцето ми беше толкова невъзможно, защото го обичах толкова много въпреки болката, от която страдах. Една вярна вечер прочетох коментар за д-р APATA, мощен заклинател, който може да помогне да върне бивш любовник или да събере разбит дом и много повече, в началото беше като шега, защото никога не съм вярвал в магия. и д-р АПАТА ми се доказва, като връща съпруга си вкъщи след два дни любовна магия върху съпруга ми. благодаря ви д-р АПАТА, че ме направихте отново пълноценна жена и върнахте изгубения ми любовник, ще продължа да споделям това, за когото може да е важно да оправя всичко в брака, вместо да споделям сълзи или да преживявам инфаркт, просто любезно свържете се с д-р APATA НА неговия електронен адрес за контакт по-долу (drapata4@gmail.com), просто се свържете с него и вижте какво може да направи. Можете също да се обадите на WhatsApp чрез неговия номер +447307347648. Успех на вас, които някога давате този опит. поздрав! Просто се свържете любезно с д-р APATA на неговия имейл адрес за контакт по-долу (drapata4@gmail.com), просто се свържете с него и вижте какво може да направи. Можете също да се обадите на WhatsApp чрез неговия номер +447307347648, успех