четвъртък, 7 януари 2021 г.

ОТГОВОР ПРЕЗ РАМО

Todor Kostadinov,

Защо толкоз народ се съдрахте да пустосвате пийналите калоферци в ледените води на Тунджа ? Ами те го правят за здраве - своето и вашето. И за традицията - нещо все по-липсващо в днешно време.
Рожден ден на Ботев било, коронавирус било, пък те се били напили и хоро били играли. На Йордановден. И никой не можал да ги спре.
Ами нали и Ботев, и мъжкото хоро идат все от Калофер ? Пък и техният велик съгражданин нито особено е спазвал разпоредбите, нито е бил пръв трезвеник. Нали той писа "пиян дано аз забравя..." ?
А колцина от пандемичните критици забелязаха, че над хорото "строго гледаше от стената" портрета на Левски ?
Я стига сте се чудили какво да критикувате от дивана с телефона ! Като не ви стиска да влезете в реката на 6 януари, поне млъкнете !
Наздраве !
Бог да пази България !


ОТГОВОР:

Todor Kostadinov, бях тръгнал да ти изписвам на кирилица името, ама не ми излезе, та ... Както и да е. В Наказателния кодекс има един член за поругаване на Националните символи. Знамето е един от тях. Смяташ ли, че не е поругаване това, което е на снимката. Знамето свиква под себе си готовите да умрат в битка, а не от пиене. Пред (под) него трябва да си опрятен, а не гол с галони вино и ракия в тумбака. Пък да не говорим, че Християнството не е Национална или етническа религия и какво общо има българският трибагреник в реката дори и полковник Калитин не може да ти каже. Под това знаме са падали от куршум, а не от ракия. Ти изкара бабаитчетата под него герои, че те, видиш ли, за моето здраве се били хвърлили там. Само че за тяхното здраве аз плащам осигуровките и те утре ще легнат на тях. Това "мъжко (бабаитско) хоро" иде от 2000 година и е рекламна стратегия на Калоферци, но е продукт на чалгакултурата и кича. Ако тези бабаитчета ги бе попитал за един стих, не куплет, стих от Ботев дали знаят, някои от тях доста учудено ще те погледнат: "Кой пък е тоя"... Казваш, че си се къпал на Йордановден в реката Йордан. Би трябвало да знаеш, че кръщенето е "ТАЙНСТВО". То не е масово мероприятие, а тайнство. Пък и тука никой не се кръщава - друг е въпросът колцина са кръстени от влезлите в реката, наметнали трибагреника ни като чаршаф от първа брачна нощ... Това са елементарни неща и ти като писател би трябвало да ги знаеш... Би трябвало... Аз самият съм отлъчен от църквата, но уважавам ценностната система на Християнството и се опитвам да живея по каноните му. А относно портретът на Левски - нека не отваряме дума. Защото седем от десетте Божи заповеди е погазил. Като почнеш от "Не кради": първо коня на чичо си, после обирът в Ловеч на Халача. Не убивай: "Първо Николчо, слугата на Халача, после отравянето на Цеко от Велико Търново... Та се стигне до заканата за убийство на жената на Иван от Цалапица. В последното влиза и "Не пожелавай жената на ближния си"... И тези бабаитчета ли са моралния и етичен императив на Българина, тръгнали да заразяват останалите българи в това време. Моля ти се, махни се оттук да не те махам аз. Обидно ми е общуването с такива като тебе...


Няма коментари: