събота, 16 март 2024 г.

ПОГРЕБАХА ПАТРИАРХА КАТО МАСОВ УБИЕЦ


Патриарх Неофит го погребаха с почести. Каквито е заслужил. Ако изключим разбира се возенето на лафет с бронетранспортьор. Както казват от протокола Борис III също е погребан по този начин. Но Борис III е погребан по време на война. Борис Трети е главнокомандващ. Християнството изповядва любов, Защо погребаха Неофит по този начин – за да се харесаме на света. Отново някаква помпозност. Не беше ли по-добре множеството да го понесе към последния му дом. Не беше ли по-добре да впрегнат коне. Не беше и по-добре… Всъщност, не знам кое е по-добре при едно погребение. Защото погребението е погребение – и дали на лафети те карат, или ще те носят е все едно. И, въпреки всичко, аз не мога да разбера какъв е смисълът на цялата тази помпозност. Какъв е смисълът. Защото ако той беше воювал в името на Христа е разбираемо. но той проповядваше в името на Христа. Той изповядваше любов в името на Христа, не воюваше в името на Христа. Дали пък не си сложихме един грях в повече заради тая помпозност българите.
Като включим в цялата тази помпозност и опита да бъде тълкувано делото на патриарх Неофит от един професор, който през цялото време. го обвиняваше в това, че бил ченге. Няколко български писателки, които обичат да тълкуват смъртта, а не да тълкуват живота. Ако се върнем назад във времето само преди десетина години абсолютно същият антураж коментираше смъртта и на Патриарх Максим. Дали пък, грях ми на душата. тези същите не са коментирали и смъртта на Екзарх Йосиф.
И все пак, какво показахме на света с погребението. на патриарх Неофит. Какво искахме да покажем на света с неговото погребение. И не беше ли отново поредното яхане на трупове от политици. И от всякаква сволач както казват. Защото един човек си отиде от тоя свят. Един човек, който с нищо не заслужаваше да бъде дърпан с бронетранспортьор.
По-добре беше жените „политички“, поднасяйки цветя в Александър Невски да си бяха сложили поне шал или забрадка на главата по канон. Това щеше да бъде жест на уважение. Християнски жест от тяхна страна. Но това са дребни неща няма да бъдат забелязани – бронетранспортьора се вижда.
Както се видя опечалената българска писателка да дава интервю в храм-паметника Александър Невски по време на бдението на Патриарх Неофит, без да забради главата си. И все пак кому беше необходимо. да погребваме патриарх Неофит като убиец на хиляди в качеството му на Военоначалник, вместо да го погребем като един скромен човек, който проповядва любов. Защото на лафет се погребват само масови убийци... Защото бронетранспортьорът е символ на смърт и масови убийства, а не на мир, любов и християнски добродетели.

Няма коментари: