сряда, 11 януари 2017 г.

ОЩЕ НЕЩО ЗА "ДИСИДЕНТА" ЦАНЕВ



При опита на ЦК на БКП да съсипе театър "София" през 1984 год. Стефан Цанев е изпратен на работа в СБП, а после получава КОНТРАКТАЦИЯ и командирован (КОМАНДИРОВАН) в Пловдивския театър. По онова време театърът вече си бе извоювал авторитета на "българската Таганка", благодарение на Кольо Георгиев и екипа, събран от него. Освен актьори като Тодор Колев и Ицко Финци, в театъра бяха драматурзи и Иван Радоев и Иван Русев - лека им пръст. Всъщност, не гради ли Стефан Цанев своята митология върху труповете и пресните гробове на тези хора. Ако забелязвате, той никога, ама никога и никъде не споменава други хора при автогероизирането си... Защото все още има живи, които са свидетели не на заточения, а на контрактациите му и халебствията на Партията-купувачка... Контрактация се даваше за написване на произведение, възхваляващо Партията тогава. КОНТРАКТАЦИЯТА е от ЦК на БКП. Това не може да се нарече ПРИНУДИТЕЛНО ЗАСЕЛВАНЕ, каквото твърди Стефан Цанев, че е упражнено спрямо него. След едногодишния престой му дават възможност да пише в тогавашната станция на СБП на Ситняково - бившия Царски дворец. Това също било "репресия". Не в Белене или в Старозагорския затвор, а в ДВОРЕЦА НА ЦАРЯ е бил РЕПРЕСИРАН Стефан Цанев. 
И защо, ако има нормални медии, не се заровят малко - все още има документи, има живи свидетели на РЕПРЕСИИТЕ срещу Стефан Цанев.
Че дори и Стефан Софиянски да попитат каква е причината да вземе театъра от Доротея и Стефан, които го бяха приватизирали по онова време.
И ако съм писал нещо, то е за морала на това нещо, не за неговото ТВОРЧЕСТВО. Защото морал е нужен.


"Поет може да не си, но гражданин си длъжен да бъдеш". Това е Некрасов, не е Стефан Цанев. Толкова по въпроса. И вместо да ме плюете, вземете се поровете...

Няма коментари: