понеделник, 6 януари 2020 г.

ОСВЕЩАВАНЕ НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА И ХРИСТИЯНСТВОТО

И понеже отдавна не съм ви питал, та да си попитам днес. Днес, както и на 6 май се освещават бойните знамена. Те са БОЙНИ тези знамена, пък ги освещават свещеници, Негово високопреосвещенство Патриархът - също. Но нещо ме смущава. Исус отрича оръжието, Бог говори против оръжието и войната. А знамената водят в бой. Ето няколко от Божиите заповеди:

"Не убивай.
Не прелюбодействувай.
Не кради.
Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.
Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти. (Изход 20:1-17)"


И, така, Бог ни казва да не го правим, а неговите наместници дори Му се молят да ни води в бой. Нещо не ми е ясно. Бих приел, ако тези знамена са Християнски, но те са бойнии. Бих се съгласил, ако тези знамена ни водят в името на Христа, ама - не. Къде ни водят тези бойни знамена - там, където палим къщата на ближния, изнасилваме жената на ближния, където ще му вземем вола, осела, слугата му... Ще им отнемем живота... Кой освещава в името на Христа нещо, което е против философията на Християнството...
Нещо съм пообъркан. Та, питам... И отговор не искам...

Няма коментари: