понеделник, 8 април 2024 г.

СВЪРШЕКА НА ОСЕМНАДЕСЕТГОДИШНИТЕ И ДЕМОКРАЦИЯТА



Всичко се обърква, казвам ви. Всичко се обърка. Предизборната кампания ще започне на 9 май – Денят на Европа. И ще завърши на 9 юни – денят на преврата. Всичко се обърка, казвам ви. Всичко се обърка. Особено се обърка народът ни. След всичко това, което става се обърка народът ми. Но той е народ. Това му е работата да бъде объркан.Дори и underground-ът се обърка. Underground-ът вече не носи такива красиви имена като Митьо Пищова, Митьо Очите. Underground-ът носи имената Паскал, Декарт, Флобер, Волтер, Русо… Всичко се обърква, казвам ви, всичко се обърка.
Това ни донесе демокрацията. Демокрацията смени 18-годишните момичета с 18-годишно уиски. Момичетата изчезнаха, уискито е на изпиване. Пиянството на един народ. Франкофонска държава сме.
Франкофонска държава сме, ви казвам. Франкофонска държава. Преди, когато пиехме 18-годишно, уиски ни наричаха геронтофили, сега, като погледнем 18 годишно момиче, ако се появи такова – защото няма кой да ни ги направи – ни наричат педофили. Демокрацията смени всичко, всичко смени.
Преди внасяхме българи – за войните, за пушечно месо. Сега изнасяме българки. Преди внасяхме западнала западна култура. Сега я изнасяме, но не можем да изринем. Такива авгиеви обори в културата.
Такива авгиеви обори в политиката. Такива авгиеви обори.
Преди от авгиевите обори вадихме тор и наторявахме плодове и зеленчуци. Сега от авгиевите обори ринем хора.
И демокрация ринем от авгиевите обори, но никой не иска да ни я вземе. Защото и демокрацията ни била втора употреба – като гащите, които носим. А никой не иска гащи втора употреба. Никой не иска ризи втора употреба. Ако имаш една риза, дай я – когато остарее и се скъса, на ближния си. Ако имаш две ризи демокрацията, българската демокрация казва: „Едната я скрий за нова защото един ден ще ти дойде реда да те погребват.“
Защото ризата не е като демокрацията. Българинът, ако има една Демокрация, ще я раздели с приятелите си, ще седне отстрани и ще им гледа сеира.
И как при това положение underground-ът да не е с имена на философи. Френска революция по български.
И само като си помислиш, че за всичко това на българина му е виновна демокрацията. Той винаги е търсил виновен за всичко – когато има две ризи, когато има една риза. И когато няма риза други са виновни за това.
Сега за всичко му е виновна демокрацията. Това, че 18-годишните момичета проституират в други страни и по други народи. Това, че не остави уискито да стане на 18 години, това, че е това, което е.

Няма коментари: