вторник, 9 април 2024 г.

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ – ВАРВАРИ ПО ИНТЕРЕСИ



ХРИСТО СТОЯНОВ

Не мога да разбера каква е логиката на тези, които сядат на Европейския химн да влязат в Европейския парламент. А те със сигурност искат да влязат. Всъщност, те първи дори обявиха и водача си Петьо Волгин. И, все пак, каква е логиката. Интересно ми е как влизаш в дома на някого, когато не уважаваш. В такъв дом обикновено се влиза с оръжие или със змия в пазвата.
Аз знам, че в такъв дом обикновено се влиза с огън и меч. Или поне историята така е показала. Първата работа на завоевателя е да унищожи символите на една държава. Като започва със знамето и неговото превземане, мине се през техния Парламент, през техните институции, през техните Химни. Защото символите на една държава са самата държава.
Всъщност, с огън и меч през символите на държавността. Странно е. Ако хората на „Възраждане“ влязат в Европарламента… Ти не уважаваш химна, ти не уважаваш знамето – и на това сме били свидетели…
Как по митингите и предизборните събрания на „Възраждане“ се гори знамето на Европейския съюз. Биха ли могли да уважават законите на Евросъюза и по какъв начин ще променят тези закони. Защото завоевателят променя законите по един и същи начин - налага своите, както казахме, с огън и меч. Ето как започва стихотворението на Кавафис „В очакване на варварите“.

Какво очакваме, стълпени на площада?
Днес варварите ще пристигнат тук.

Защо това бездействие в народното събрание?
Защо народните избраници закони не създават?

Защото варварите ще пристигнат днес.
Какви закони да създават народните избраници?
Когато дойдат варварите, ще донесат закони.


Познавам Петър Волгин. Приятели сме отдавна с него. Но не очаквах един човек, който вероятно знае това стихотворение наизуст, а със сигурност знае стихотворението на Кавафис да участва в подобен фарс. В подобен фарс се влиза само като Троянски кон. А троянските коне са дървени, нали.

Защото варварите днес ще дойдат.
А те се отегчават от сложни красноречия.

Защо започна изведнъж такова неспокойствие,
обърканост (лицата как станаха сериозни!)?
Защо внезапно улици, площади опустяха
и всички се прибират умислени дълбоко?

Защото падна здрач, а варварите не дойдоха.
Завърнаха се пратениците от границата
и казаха, че варвари не съществуват вече.
Сега какво ще стане с нас без варвари?
Та тези хора бяха някакво си разрешение.

Страхувам се, че когато влезете в Европарламента ще престанете да бъдете варвари. А нали вие точно това искате - искате България да бъде варварска и без закони. С една дума, ще влезете в Европарламента като в стихотворение на Кавафис, писано през 1900 година.
Защото можеше редом с руския флаг да уважавате и Европейския.

Няма коментари: