неделя, 17 юни 2012 г.

ЧЕРНИЯТ ИЗЛАЗ НА БЪЛГАРИЯ


ЧЕРНИЯТ ИЗЛАЗ НА БЪЛГАРИЯ

Какво може да очакваме тук, щом и излазът ни на море е черен. Това казваше преди години Васил Сотиров. Сега, след като десет години вече живея във Варна, го цитирам. Защото съм убеден в това.
Васил Сотиров обаче не посочи кой път точно е прекият ни излаз. Нарича се булевард „Сливница” във Варна, и директно води към черният ни излаз на море.
Всъщност това е булевардът с най-много сменяни скулптури в България. Точно на входа на Морската градина, където сега е слънчевият часовник, е извисявал ръст другарят Сталин, загърбил СССР и с поглед, взрян на запад.
Съвсем декадентска за тогава скулптура, тъй като по онова време всички скулптури гледаха на изток, обърнали мощните си гърбове на загниващия запад. По-късно се оказа, че не гърбовете точно сме им били обърнали на западняците, а сме показвали своята готовност за демокрация с това, което се намира току под опашката на гръбначния ни стълб.
По-късно паметникът на Сталин е махнат и на негово място е поставен слънчев часовник. Което идва да покаже, че българинът е добър слънчоглед и винаги може да бъде сянката на това, което сме избрали да бъде светлината. Защото светлината не е това, което е, а онова нещо, което сме си избрали за светлина.
После минаваме покрай едно приседнало на подвитите си нозе момиченце от бронз, което още не е вдигнато от мястото му, защото не е открито от Кирил Йорданов…
Тъй като всички скулптури на Сливница са открити от него.
Съвсем наскоро той премахна като незаконна един каменен къс, който трябваше да олицетворява Венера от Варна. Варненци нарекоха това нещо Дочка, въпреки че то бе жена само от кръста нагоре. От кръста надолу под туниката на този каменен къс личеше да има съвсем мъжки първични полови белези, доведени от каменоделеца до двоични, че и до троични мъжки полови белези.
Най-интересното в тази ситуация обаче бе фактът, че Кирил Йорданов откри с подходящо слово – и ножица – въпросното съоръжение от критски мрамор, обявявайки го за скулптура. Но това той направи в качеството си на кмет от БСП.
Едно от първите неща, които направи като кмет от ГЕРБ бе да обяви съоръжението за незаконно и да нареди да го премахнат.
Така булевард „Сливница”, който е основният ни пътен възел към черен излаз на Държавата, бе лишен от поредната си, наречена за кратко, скулптура.
По-нагоре има и една скулптурна композиция, на която е изобразена жена, пробола с копието си змей…
И ако това не е Света Гергина, пък на…
Ами това е…


                                                                    Христо  СТОЯНОВ

Няма коментари: