неделя, 6 октомври 2013 г.

РОМИТЕ, КОИТО НЕ НИ ПУСНАХА В ШЕНГЕН


Всъщност причината да не влезем в Шенген са ромите. А за ромите пък са си виновни българите. Българите, които искаха да интегрират ромите. Те от своя страна, прескачайки до Европа – де за просия, де за джебчийство, де за някоя и друга кола S класа, намерена в центъра на Барселона, забравена за десет-петнайсет минути от собственика си, де за някоя и друга далаверка… И така, залавяйки на запад от нас такъв един субект, на чиято лична карта пише, че е българин от главата до петите, независимо от явно издаващия етнически произход тен и синина на венците, органите в съответната страна в сводките пишат, че е заловен българин да извършва еди какво си в центъра на тяхната съответна страна.
Ние им казваме съответно, че тези, дето искат да се представят за българи са си чиста проба мангали, на които им викат роми, щото са от цигански произход. Само че едни организации съответно казват, че не е хубаво така да се говори за другарчетата ни и ние трябва да им пазим човешките права, нищо че са израсли в нечовешки условия…
А нечовешките условия са си ги създали те…
Защото от гледна точка на проф. Чирков вероятно деветдесет процента от българите живеем в нечовешки условия. Защото стандартът, по който той мери човешките условия е съвсем друг и е изграден и създаден на друго място.
Защото един километър не е равен на една миля тъй, както един стандарт не е равен на друг стандарт.
Юнг беше казал, че всеки „изпада в характерна за себе си ситуация”. Характерната ситуация, в която е изпаднал Чирков не е характерната ситуация на етническата маса роми в страната.
Но когато Чирков отиде на запад от Сърбия и го припознаят като българин, вероятно след 1990 год. отношението към него там се променя благодарение на другите роми, които също ги припознават като българи там.
Защото ние обираме негативите.
И тези, които говорят, че вината за тяхното състояние е наша, тъй като те не ходели на училище, били неграмотни, трябвало да се образоват и ние трябвало да направим всичко възможно плюс невъзможното като дробна единица, за приобщаването им към всичко българско и родно…
А за подправяне на документи защо са грамотни, ами за разбиване на сложни охранителни системи на S класа автомобили защо са грамотни, а за укриване на данъците защо са грамотни, ами за създаването на алкохол-менте как научиха химията, ами езиците, с които мамят покрай чейнчбюрата чужденци как ги научиха?… След тези въпроси човек неминуемо се пита за какво иде реч и защо грамотността при циганите има друго значение?
И не става ли въпрос за мимикрията като национална черта на тази етническа група в България.
Когато отидат от електроразпределителните дружества да им режат жиците те са роми и това е етническа дискриминация, а когато излязат извън пределите на България вече са българи и създават представа за нас. И представа за проф. Чирков, разбира се, когото никой не потърси от медиите тези дни да коментира проблема с Катуница.
И се чудим защо холандците не ни допуснаха в Шенген?
Ами да си припомним тогава как същата тази страна натовари няколко десетки самолети с роми, които бяха българи в Холандия известно време, и ни ги върна ведно с родените на тяхна територия мангалчета, без да претендира за тях като за холандски граждани…
И никой не им каза, че нарушават човешките права и свободи. И, най-интересното, за нарушаване на човешките права и свободи никой, ама никой не повдигна въпроса дали Холандия трябва да бъде страна-член на Европейския съюз. Докато ние, за да влезем в този съюз трябваше да променим до девето коляно отношението си към тази мангалска общност и да се съобразим с клаузите за човешките права в предприсъединителния договор.
Ами за Холандия няма ли след-присъединителен договор, да речем…
Ама само да речем… Защото аз рекох. И както казват индианците: „Хау”… Което няма нищо общо с „Хайл”, бъдете сигурни...

Няма коментари: