неделя, 16 юли 2017 г.

РАСИМОВАТА ЧЕТА


И Смолян е град като другите. И в Смолян има цигани. Даже и агупти има, които не се броят за цигани. Някои от циганите пък се броят за роми и това компенсира всичко.
И в Смолян важи поговорката: "Хубава работа, ама циганска", пък ромите викат, че била българска.
Защото на нас, българите, и етническият модел ни е български, и от това страда дори демокрацията. И за да не страда демокрацията, ние я правим българска.
Българската демокрация за разлика от другите такива е характерна с привилегиите.
Българската демокрация дава привилегии на богатите, на турците, на циганите, на евреите, на арменците, на лекарите, на медицинските сестри в Либия, на медицинските сестри извън Либия, на учителите, които стачкуват, на учителите, които не стачкуват... 
За да разбереш какво е демокрация в България, трябва да се пишеш някакъв. Трябва да си различен от всичко "българско и родно" и започваш да получаваш права.
Ако си ром или циганин, няма да плащаш ток - ще си го вземаш с откраднатите жици направо от стълбовете. А ако те хванат от енергото, ще се разкрещиш на най-правилния български в света:
- Бащице, това на нас дискриминират, разгонват мамата циганска на нас и ний ей сегинка с това топорче, дето си сечем съвсем незаконно от гората, ще го ударим на бунт...
Това е нормално в една демокрация, в която има социалистически привилегии.
Навремето си имаше бройка за етносите при прием в университетите, сега трябва да се знае колко кила ток може да открадне законно от електроразпределението един ром черен като мангалски циганин.
Е те тука вече не издържам, защото искам демокрация и за българите - да не си плащам тока, да си изливам лехеня с мръсотиите на улицата, да си се въргалям из калта, да си троша дограмата от държавното жилище, да си крада жици и улични шахти... 
Някой да е чувал ром да си строши крака в дупката, където до вчера е имало чугунена шахта?! Няма и да чуете, защото те са си я взели и знаят къде да стъпват...
Но връзката с Расимовата чета и останалата етническа група в България...
На пръв поглед - никаква.
Защото от същата тая Расимова чета няма дори регистриран в полицията.
Имаше навремето един циганин - тогава циганите още не бяха станали роми. Бай Расим се казваше и почина преди десетина години. Беше царят на смолянските роми.
Ако му се кажеше на дядо Расим, който официално живееше с четири ромки, черни като циганки, че някой откраднел това или онова, дядо Расим го караше да си сложи ръка на масата... 
После крадецът ходеше с гипсирани пръсти, защото си имаше дървен помощник дядо Расим.
Ако някой от неговата общност не работеше, дядо Расим го хващаше за ухото и право при кмета на Смолян. Излизаха от кметството със заповед за назначаване на работа.
Заради това им викат Расимовата чета - заради дядо Расим.
Смолянчани се грижат за тия роми и сега - не като им дават привилегии.
Сутрин някои от циганетата обикалят магазините преди училище и питат има ли боклук за изхвърляне. Зимата им се дават гребла и почистват пред кафенето или магазина, дава им се левче, левчета понякога.
И тези роми знаят, че това са техните пари, изкарани с честен труд. Единственото нещо, което просят циганите от Расимовата чета, е работа.
Само за работа просят.
Няма откраднати жици, не че не носят старо желязо в пунктовете за вторични суровини. Просто разчистват дворовете - за което получават по някой лев и от собствениците, което значи, че наистина разчистват дворовете, не ги обират...
Наложи ми се да пренеса книгите си от тавана в апартамента и викнах две момчета от Расимовата чета.
Седем хиляди тома са това - непосилно ми е малко. Спазарихме се за заплащане и ги вкарах момчетата на тавана при книгите. Погледнаха книгите, погледнаха парите в ръцете си и рекоха:
-А бе, комшу, ние знаем, че си беден. Дай книгите, ние ще ги дадем на вторични суровини...
Щяха да изкарат доста повече.
Задоволиха се с парите, които им бях дал. И колкото да отсъствам от града, никой не ми тараши апартамента и ако това стане, няма да са от Расимовата чета.
Защото те никога не са живели с привилегии.
Ако търсим бунтове в световната история, то те са се вдигали от привилегированите.
Сигурно и Спартак е бил привилегирован роб...
Не може да не е бил...