сряда, 25 юли 2012 г.

ОБЕЩАНИЯ

ОБЕЩАНИЯ


Винаги съм си задавал въпроса какво може да мотивира един човек да взриви наръч тротилови шашки, старателно завързани около гърдите му. Вярата в Бога не може да е толкова силна, че да се съгласиш да се срещаш с него на парчета. При това пристигащи по различно време. Вярата в Бога е по-скоро мотивация да живееш в хармония с него. Вярата в Бога е опит да не го занимаваш със себе си, а да го търсиш само тогава, когато не можеш да се справиш с някоя от заповедите му. Човечеството започва да прилича по отношение на Бога на разплакано дете в магазин, което тропа с дясното си краче и крещи на своя Господ: "Искам я тази играчка". Ние влизаме в църква и джамия по една единствена причина - да искаме. Като в МОЛ, като в магазин за играчки. Ние влизаме, за да искаме. Искаме играчки или опрощение, за да получим играчки.
Дете, което е направило беля, си признава не само, за да не го бият, а за да му простят. Единственият начин да разбереш, че някой ти е простил, е да поискаш играчка. И я получаваш.
Това е причината да влезем в храма - синагога, църква, джамия...
Излиза, че първите молове са храмовете. И не е за учудване притчата за Христос, който гони търговците от МОЛа, простете, от храма. 
В храма вкарваме паричните си единици и не можем да повярваме, че всичките тези стотинки и левчета, центове и долари, паунди и лири не отиват при Бог. 
Всъщност къде отиват. И не може ли Бог да измисли по-съвършена разплащателна единица...
Или може би най-съвършената разплащателна единица е човешкият живот.
После идва ред на жертвеният агнец. После пак на човешкия живот.
И някой ни казва от името на Бога, че ако си дадем живота там горе ни чакат райските пасбища - нали като жертвени агънца ще пасем от ливадите на рая. Но кой говори от Негово име? И защо точно той ни обещава...
Бог обещава всичко чрез устата на своите посредници - от райски ливади, до седемдесет девици... Това са неговите парични единици. За вярата в него заплаща с други мъртъвци. За смърт в негово име заплаща с други мъртъвци.
Апетитно. Седемдесет девици ако си палнеш фитила на тротиловите шашки...
Ами ако си обратен... Ако си гей... Защото и гея е Божие из-чадие... Както, междупрочем, всички сме из-чадия...
Ами колко момичета си дадоха живота ставайки камикадзета. Колко момичета...
Те лейсбийки ли са?
Или може би има специална и тайна тарифа за тях... Примерно седемдесет яки и здрави самеца от неизвестна сексуална порода...
И ако Бог заплаща с подобни единици и десетици защо трябва да му вярвам? Той горе е превърнал онова място за вечно блаженство в турска баня...
Във вертеп...
А слънцето е колът, около който жарки самци и самки правят стрийптиз...

                                                                                            Христо СТОЯНОВ

Няма коментари: